Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 moet ieder huishouden verplicht op elke etage een rookmelder hebben hangen. Deze rookmelder plicht is er al voor nieuwbouwhuizen die vanaf 2003 zijn gebouwd maar dit gaat dus ook gelden voor alle oudere huizen.

De Minister van Binnenlandse Zaken, minister Raymond Knops, wil het bouwbesluit veranderen. Dit moet ervoor zorgen dat het vanaf 1 juli 2022 voor elk huishouden verplicht is om op elke etage ten minste één rookmelder te hebben hangen. Volgens hem vallen er jaarlijks te veel doden en slachtoffers door het ontstaan van brand in woningen. ‘’Met deze maatregel moeten we tientallen dodelijke slachtoffers kunnen voorkomen’’, aldus minister Knops, ‘’Rookmelders redden levens.’’

De dodelijke slachtoffers zijn het topje van de ijsberg, daarnaast zijn er honderden slachtoffers die voor hun leven lang beschadigt zijn door de gevolgen van brand. Deze brandwondenslachtoffers willen we net zo goed voorkomen. 

Sinds 2003 zijn rookmelders in nieuwbouwhuizen al verplicht. De laatste jaren wordt er van steeds meer kanten gevraagd naar een algehele verplichting om zo het aantal slachtoffers flink te verminderen.

De schatting is dat er 7 tot 10 miljoen nieuwe rookmelders moeten worden geïnstalleerd. Op dit moment zijn al 1 miljoen huizen in Nederland sowieso voorzien van rookmelders, omdat ze na 2003 zijn gebouwd. Van de overige 6,8 miljoen huizen in Nederland zijn geen gegevens bekend, vandaar de ruime schatting. De datum 1 juli 2022 is gekozen zodat mensen rustig de tijd hebben om zich te oriënteren op brandmeldinstallatie en zodat er geen chaos en paniek ontstaat. De overheid wilt voorkomen dat er te weinig melders beschikbaar zijn, waardoor de prijzen fors omhoog schieten.

Rookmelders redden levens

Soorten rookmelders

Vanuit alle kanten komen nu vragen over welk soort rookmelders geschikt zijn voor welk huishouden. Dit is een goede vraag, aangezien er talloze soorten rookmelders beschikbaar zijn.

Zo zijn er:

           1. Erg goedkope rookmelders, waarvan u elk half jaar de batterijen moet vervangen

           2. Duurdere rookmelders met batterijen die 10 jaar meegaan

           3. Rookmelders die aangesloten worden op het stroomnet

           4. Rookmelders die worden gekoppeld met andere melders en uw sociale omgeving.

Wij werken met de duurdere melders. Hierbij is onze expertise dat je eenmalig een iets hoger bedrag betaald, maar dan wel rookmelders van de hoogste kwaliteit hebt waarvan de batterij 10 jaar meegaat. Bij de goedkopere melders moet je elk half jaar de batterijen vervangen. Wanneer je dit 10 jaar lang bij elkaar optelt ben je net zo duur uit als wanneer je de duurdere melders laat installeren en het kost je veel meer moeite.

Binnen de duurdere melders maken wij nog onderscheid tussen stand-alone en draadloos koppelbare melders. Hierbij kunnen we melders ook koppelen met uw sociale omgeving (buren, vrienden en/of familie), welke dus bij een brandmelding ook gealarmeerd zullen worden.

Wij komen dus graag bij u langs om u van advies te voorzien welke melders precies bij u passen. Vul ons contactformulier in of bel ons mobiele nummer om een afspraak te maken.