Onnodige brandmeldingen
Jaarlijkse krijgt de brandweer ruim 50.000 onnodige meldingen van brand. Keer op keer rukken ze uit, om vervolgens niets aan te treffen. Dit aantal willen wij graag omlaag brengen,ook door onze eigen ervaring bij de brandweer. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips om deze onnodige meldingen te voorkomen. Naast veel heisa, kan dit u ook geld besparen. Een loze melding kan namelijk in rekening worden gebracht.
Het ontstaan van een melding
Het is natuurlijk een goede zaak dat u uw huis en bedrijf hebt beveiligd met brandmeldinstallatie, zoals rook- en CO-melders. Maar deze melders kunnen ook alarmeren bij roken, werkzaamheden (klussen/verbouwen), koken, stoffen en uitlaatgassen. Daarom is het noodzaak om de melders en de plaatsing ervan aan te passen op de activiteiten die plaatsvinden binnen uw object. De nieuwste meldinstallatie zoals wij die leveren maken al onderscheid tussen dampen en echte branden. Hierdoor wordt loos alarm zoveel mogelijk voorkomen.
De meeste onnodige meldingen ontstaan door:
1. Bakken of braden, omdat melders te dicht bij het het kook- of gasfornuis zijn geplaatst.
2. Stoomvorming, bijvoorbeeld in de badkamer of in het washok.
3. Bij werkzaamheden waarbij veel puin en stof vrij komt, denk aan boren en schuren.
Gevolgen
Wat zijn de nadelen van een onnodige melding? Die zijn helaas groter dan dat u in eerste instantie denkt.
De grote gevolgen van een onnodige melding:
1. De brandweer is op weg naar een loos alarm, waardoor ze niet meer paraat zijn voor andere meldingen. Dit kan ervoor zorgen dat ze later bij een echte brand kunnen arriveren.
2. Het uitrukken van de brandweer zorgt voor onveilige verkeerssituaties. Wanneer het aantal onnodige meldingen hoog is, is dus ook het aantal onveilige situaties in het verkeer hoger.
3. Bij een melding wordt vaak ook vrijwillige brandweer opgetrommeld. Dit betekent dat ze hun werk of andere bezigheden moeten verlaten. Dit is erg kostbaar.
4. Een onnodige melding stimuleert de motivatie van brandweerlieden niet. Dit zou kunnen betekenen dat ze minder gefocust zijn in volgende noodsituaties.
5. De omgeving zal ook hinder ondervinden van het uitrukken van de brandweer. Dit kan namelijk veel geluidsoverlast veroorzaken, wat mensen stoort in hun bezigheden, wakker maakt of zelfs in paniek laat raken.
Voor uw bedrijf zijn er ook grote nadelen aan een loos alarm:
6. Zo zal bij een loos alarm uw bedrijf wellicht ontruimd moeten worden, dit zorgt voor productieverlies en wellicht paniek bij medewerkers en/of gasten/klanten.
7. Ook zal een loos alarm u geld kostten. De kosten die de brandweer maakt kunnen namelijk bij u in rekening worden gebracht. Dit bedrag verschilt, maar een ruime schatting zal tussen de 700 en 1000 euro liggen.
Voorkomen
Al deze nadelen zijn natuurlijk reden genoeg om een onnodige melding te voorkomen. Maar hoe kunnen we dit doen?
De brandweer heeft het over 3 opties om brand te voorkomen:
1. Inventariseren; Maak inzichtelijk waardoor een onnodige melding bij u wellicht zou kunnen ontstaan.
2. Pas aan; Zorg dat de meldsystemen op de juiste plaats hangen.
3. Anticipeer; Gaat u verbouwen, klussen of krijgt u gasten die roken. Anticipeer hier dan op.
Doel
Het doel van de Nederlandse brandweer is om onnodige meldingen terug te dringen van 95% naar 5% van de totale meldingen.
Hier willen wij van DUS ons steentje graag aan bijdragen.
DUS adviseert u graag over het voorkomen van onnodige meldingen. Dit zal u veel kosten, paniek en gedoe kunnen besparen. We komen graag bij u langs om uw object te inventariseren, u te adviseren en vervolgens melders te installeren.