CO SLUIP MOORDENAAR

Het aantal dodelijke ongevallen van een koolstofmonoxidevergiftiging (CO) is sinds 2018 weer fors gestegen. Jaarlijks vallen er tientallen dodelijke slachtoffers en honderden mensen belanden in het ziekenhuis door CO-vergiftiging. 75% van de Nederlanders heeft geen CO-melders in huis.

Wij willen u graag informeren over de symptomen en het ontstaan van CO-vergiftiging en hoe u dit kunt voorkomen. Maak uw leven een stukje veiliger.

Symptomen

Koolstofmonoxide is niet door mensen te herkennen. Toch kan het erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn als je het inademd. De eerste symptomen van CO-vergiftiging lijken op de symptomen bij een griepje. 

Voorbeelden van symptomen van CO-vergiftigingen zijn: Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en overgeven.

Symptomen CO-vergiftiging

Ontstaan

Hoe kan deze sluipmoordenaar dan toch ontstaan in onze leefomgeving? Vooral een tekort aan verse lucht zorgt voor CO-vorming. CO ontstaat in verbrandingstoestellen, denk hierbij aan: kachel, geiser, cv of combiketel. Wanneer er te weinig verse lucht is wordt de kans op een koolmonoxidevergiftiging flink vergroot.  Defecte kachels, slechte ventilatie en verstopte rookkanalen zorgen voor de meeste problemen. 

In de koude maanden van het jaar, de herfst- en winterperiode, vallen de meeste slachtoffers. Mensen gaan dan de open haard en kachel weer meer gebruiken.

Voorkomen

Natuurlijk wilt u graag een CO-vergiftiging voorkomen. Daarom hebben we de belangrijkste tips om koolmonoxide te voorkomen op een rij gezet.

Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie, zodat eventuele CO naar buiten kan ontsnappen.

Controleer. Laat jaarlijks uw verbrandingstoestellen (kachel, geiser of cv ketel) controleren.

Alarmeer. CO-melders zullen u direct alarmeren bij CO-overschot. Vergeet dus niet om CO-melders te (laten) installeren.

CO-vergiftiging voorkomen

Wat te doen bij een alarm?

Uw CO-melder piept en geeft een alarm. Wat moet u doen? Wat moet u doen bij CO-overschot?

1. Zet eerst ramen en deuren open.

2. Waarschuw al uw huisgenoten

3. Ga naar buiten

4. En bel 112.

DUS

Wij regelen graag uw CO-melders, zodat we komende slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging kunnen voorkomen. Brandveilig leven, daar staan wij voor bij DUS!

Wij leveren en installeren CO-melder in de hele Achterhoek. Vanuit Lichtenvoorde staan wij paraat voor zowel bedrijven als particulieren. 

Bekijk onze CO-melders of neem contact met ons op.

Bent u op de hoogte van CO-vergiftiging? Doe de test: www.brandwondenstichting.nl/CO-vergiftiging/test